Advertisements

Τουριστική Βιομηχανία: Μια Nέα Eποχή μετά τον Covid-19;

Τουριστική Βιομηχανία: Μια νέα εποχή μετά τον Covid-19; – Ο ιός Covid-19 έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις κατέβασαν ρολά σε όλες τις επιχειρήσεις (εκτός του λιανικού εμπορίου τροφίμων).  Έτσι, όλοι οι άνθρωποι καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα για να προστατεύσουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τους συνανθρώπους τους.

Ποια θα είναι όμως η επόμενη μέρα και ποια θα είναι η πορεία της οικονομίας, ιδιαίτερα της τουριστικής, από εδώ και πέρα;  Είναι έτοιμοι οι άνθρωποι να ταξιδέψουν ξανά βοηθώντας έτσι στην γρήγορη ανάκαμψη των επιχειρήσεων;  Είναι έτοιμοι να στηρίξουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία;

Σε αυτές τις ερωτήσεις, ο κ. Γιαννάκης Μουζούρης, Ειδικός Στρατηγικής και Διαχείρισης Απόδοσης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαιδευτής, μας λέει τη γνώμη του με βάση την εμπειρία του.

Τουριστική Βιομηχανία

1. Η μέρα μετά τον Covid-19. Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία;

Μεγάλες και το μέγεθος θα διαφέρει ανάλογα με τη χώρα. Στην Κύπρο για παράδειγμα ο τουρισμός είναι το 22% του ΑΕΠ και ο κλάδος απασχολεί 40.000 άτομα. Δεν  προβλέπω ο τουρισμός να ανακάμψει πριν από  τη σεζόν του 2020.

2. Κατά τη γνώμη σας, πόσο καιρό θα χρειαστεί για την τουριστική βιομηχανία να ανακάμψει και ποια θα είναι τα βήματα που θα οδηγήσουν σε αυτό;

Κατά την γνώμη μου η  ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας θα γίνει το 2021 και αυτό εξαρτάται από την κατάσταση που θα επικρατεί, μπορεί το χρονικό διάστημα να φτάσει και στο 2022 για να γίνει πλήρης ανάκαμψη και να φτάσουν στα αποτελέσματα του 2019.

3. Πιστεύετε ότι η στρατηγική λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών θα αλλάξει και, εάν ναι, με ποιο τρόπο;

Ναι, θα ληφθούν μέτρα λόγω του COVID-19, τα οποία θα οδηγήσουν σε αύξηση των αεροπορικών ναύλων. Επίσης αναμένετε να δούμε και ποιες αεροπορικές εταιρείες θα επιβιώσουν!

4. Βλέπετε κάποια μείωση των αεροπορικών ναύλων για την προώθηση των ταξιδιών; Εάν ναι, πιστεύετε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τις αεροπορικές εταιρείες που ακολουθούν αυτήν τη στρατηγική;

Αντιθέτως, βλέπω αύξηση των αεροπορικών ναύλων λόγω περιορισμών και ελέγχων

5. Ποιες χώρες πιστεύετε ότι χρειάζονται άμεση βοήθεια για να ανακτήσουν την οικονομία τους και πόσο εφικτή είναι η επιτυχία κάτω από τη σκιά της πανδημίας;

Μεγάλο Ερώτημα 🙂 Παγκόσμια? Κοιτάξτε, οι οικονομίες που ήταν ισχυρές πριν από τις κρίσεις ανακάμπτουν γρηγορότερα σε σύγκριση με τις αδύναμες οικονομίες. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια για να ανακάμψουν από τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

6. Ποια νομίζετε ότι θα είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων την επόμενη μέρα του Covid-19; Θα είναι πρόθυμοι να αρχίσουν να ταξιδεύουν ή θα φοβηθούν, καθιστώντας αργή την ανάκαμψη;

Μια πρόσφατη έρευνα πριν από λίγες ημέρες στην Κύπρο έδειξε ότι το 50% των Κυπρίων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν και προσβλέπουν σε αυτό. Είπαν ότι έκαναν τα σχέδιά τους κατά τη διάρκεια του lockdown. Πιστεύω ότι όλα εξαρτώνται από τα σύνορα της κάθε χώρας και τους περιορισμούς που θα υπάρχουν.

7. Τι προβλέπετε για τον ξενοδοχειακό τομέα τα επόμενα 2 χρόνια;

Θα είναι Δύσκολα.  Αυτοί που μπορούν να επιβιώσουν από την απώλειά τους για πιθανόν 2 σεζόν, θα ανακάμψουν και θα καλύψουν τη διαφορά μέχρι το 2022. Κάποιοι μπορεί να μην τα καταφέρουν δυστυχώς.

8. Ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα για την προώθηση του εγχώριου τουρισμού για τη διάσωση της τουριστικής οικονομίας;

Ο εγχώριος τουρισμός δεν μπορεί να στηρίξει τη βιομηχανία για 2 σεζόν.

  1. Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς είναι μικρό
  2. Η κουλτούρα των περισσότερων (Κυπρίων) κάνει διακοπές 2 συγκεκριμένους μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο)

Ωστόσο, θα μπορούσε να δουλέψει φέτος, περιορίζοντας τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν, να περιορίσουν την πληρότητα τους στο 50 – 60% και να υπάρξει παροχή κυβερνητικών κινήτρων. Αυτό θα  βοηθήσει  όχι  μόνο  τα ξενοδοχεία αλλά  και  όλες  τις  επιχειρήσεις γύρω από τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό γενικότερα.

9. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η συμπεριφορά του καταναλωτή όσον αφορά τον ξενοδοχειακό τομέα;

Πιστεύω ότι το 50% ή περισσότερο θα είναι συντηρητικό να ταξιδέψει μέχρι το 2021 και θα υπάρξει ποσοστιαία μείωση στην πορεία. Εξαρτάται επίσης από τις οικονομικές συνθήκες και την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών.

10. Παρακαλώ, πείτε μας λίγα λόγια για τις επιπτώσεις του Covid-19 στη συνολική οικονομία.

Δύσκολοι καιροί για τις εθνικές οικονομίες αλλά και για τους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς έως το 2022.

Βλέπω επίσης ευκαιρίες να διαφοροποιήσουμε τις στρατηγικές μας και να επαναπροσδιορίσουμε τα οικονομικά μας μοντέλα. Κάθε κρίση δημιουργεί προκλήσεις, απειλές αλλά και ευκαιρίες. Τείνω να παραμένω πιο αισιόδοξος για το μέλλον.

Κύριε Γιαννάκη θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας και τις χρήσιμες πληροφορίες.

Travel the World with Us

Η γνώμη σας μετράει, στείλτε μας τα σχόλια σας για βελτίωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *