Κουάλα Λουμπούρ – Ταξιδιωτικός Οδηγός

κουάλα λουμπούρ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο travelinoureyes.com

Η Μαλαισία έχει τόσα πολλά να προσφέρει και είναι μία πόλη που την επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι στον κόσμο. Και δεν είναι περίεργο αφου έχει κάτι για όλους – φυσικά τροπικά δάση, όμορφες παραλίες, αποικιακές ιστορικές πόλεις αλλά και κοσμοπολίτικες. Η Κουάλα Λουμπούρ είναι η 7η πόλη του κόσμου με τις περισσότερες αφίξεις. Ωστόσο, ακούμε ότι οι επισκέπτες είναι μερικές φορές ανήσυχοι και έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την κοινωνική και πολιτιστικά αποδεκτή εθιμοτυπία στην Κουάλα Λουμπούρ και τη Μαλαισία γενικότερα. Ως Μαλαισιανοί, δημιουργήσαμε έναν ταξιδιωτικό οδηγό για την Κουάλα Λουμπούρ καλύπτοντας ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε, έτσι ώστε να είστε πλήρως έτοιμοι και χαρούμενοι να ταξιδέψετε σ’αυτή την όμορφη χώρα.

 ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Νόμισμα: Ringgit Μαλαισίας. About MYR4.12 to USD1

Γλώσσα: Μαλαισιανά.  Τα Αγγλικά χρησιμοποιούνται κυρίως στις μεγαλύτερες πόλεις.

Βίζα: Το διαβατήριό σας πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον 6 μήνες για να εισέλθετ στη Μαλαισία. Γενικά, δεν απαιτείται βίζα για διαμονές μικρότερης του ενός μηνός για Ασιατικές χώρες (εκτός από τη Μιανμάρ), τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τις χώρες της Κοινοπολιτείας και τους υπηκόους της Δυτικής Ευρώπης. Ελέγξτε εδώ για περισσότερα σχετικά με τις απαιτήσεις βίζα.

Εμβολιασμοί: Δεν υπάρχουν υποχρεωτικά εμβόλια για την είσοδο στη Μαλαισία, συνιστώνται μόνο τα συνηθισμένα εμβόλια τυφοειδούς, ηπατίτιδας Α και τετάνου. Αν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αμερική ή στην υποσαχάρια Αφρική, οι μεταναστευτικές αρχές θα σας ζητήσουν συνήθως να παρουσιάσετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού του κίτρινου πυρετού. Η αντι-ελονοσία συνιστάται αν σχεδιάζετε να βρίσκεστε στη ζούγκλα του τροπικού δάσους.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις: Κινέζικο νέο έτος (Ιαν/Φεβ), Thaipusam (Φεβ), Eid (ποικίλλει), Deepavali/Diwali (Νοε)

Θρησκεία: Το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία στη Μαλαισία. Αν και το 60% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, όλες οι θρησκείες εξακολουθούν να ασκούνται ελεύθερα σε όλη τη χώρα.

ΚΑΙΡΟΣ

Ιδανική Περίοδος: Μάρτιος – Σεπτέμβριος

Η Μαλαισία βρίσκεται περίπου στον Ισημερινό, οπότε ν’αναμένετε τροπικό, υγρό καιρό με θερμοκρασίες μεταξύ 25C έως 35C. Η σεζόν των μουσώνων είναι από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο, οπότε αν και δροσερός, θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι περισσότερες παραλίες στην Ανατολική ακτή θα κλείσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου των μουσώνων.

ΥΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣ

Η διατήρηση της ασφάλειας και της υγιεινής είναι ένα από τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν ταξιδεύετε στην Κουάλα Λουμπούρ. Είναι γενικά αρκετά ασφαλές να ταξιδέψουν στη Μαλαισία, αλλά απλά να λάβει υπόψη μερικά πράγματα:

ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ

Η κλοπή και τα ασήμαντα αδικήματα είναι σχετικά υψηλά, ειδικά κλέφτες πορτοφολιών και τσαντών. Κρατήστε σε ασφαλές μέρος το πορτοφόλι, τις πιστωτικές κάρτες, το διαβατήριο και τα κινητά σας τηλέφωνα. Κρατήστε τα προσωπικά σας αντικείμενα ή τοποθετήστε την τσάντα σας μπροστά σας σε πολυσύχναστα τουριστικά μέρη, τις δημόσιες συγκοινωνίες και ακόμα και όταν κάθεστε και έχετε ένα γεύμα σε ένα πάγκο φαγητού στο δρόμο. Στην Κουάλα Λουμπούρ, δεν είναι ασυνήθιστο για τους μοτοσικλετιστές να κλέβουν σακούλες από ανθρώπους καθώς τρέχουν.

Η συμβουλή μας: Μην κρατάτε μαζί την πιστωτική σας κάρτα, σημαντικά έγγραφα και χρήματα στο ίδιο μέρος. Προσέχετε τις τσάντες σας, ακόμα και όταν κάθεστε σε ένα ανοιχτό εστιατόριο τρώγοντας για να μειώσετε την πιθανότητα να την αρπάξουν.

κουάλα λουμπούρ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αποφύγετε τα σκοτεινά σοκάκια τη νύχτα, ακόμα και αν είναι ο γρηγορότερος δρόμος για το ξενοδοχείο σας. Μείνετε στους πιο πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους. Οι γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες τους θα πρέπει να αποφεύγουν να περπατούν μόνες τους τη νύχτα, εκτός αν είναι πολύ πολυσύχναστη περιοχή. Πάρτε ένα ταξί  GrabCar  για επιστροφή στο ξενοδοχείο.

ΝΕΡΟ

Το νερό από τη βρύση δεν είναι ασφαλές. Συνιστάται να πίνετε εμφιαλωμένο νερό από κλειστές φιάλες νερού ή ποτά από κονσέρβες ή μπουκάλια. Αποφύγετε το πόσιμο νερό από τις κανάτες σε εστιατόρια ή δρόμους. Αν και πολύ δελεαστικό στη ζέστη, αποφύγετε τον πάγο στα ποτά και τα επιδόρπια σας. Ως επιπλέον προφύλαξη, πάρτε μαζί σας φαρμακευτική αγωγή για διάρροια και ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται από το γιατρό σας για ν’αντιμετωπίσετε την μέτρια έως σοβαρή διάρροια.

ΦΑΓΗΤΟ

Γενικά, το επίπεδο υγιεινής των τροφίμων σε όλη τη χώρα είναι αρκετά υψηλό και δεν προκύπτει κάποιο θέμα στα εστιατόρια. Αλλά να προσέχετε περισσότερο όταν πρόκειται για φαγητό του δρόμου. Όταν προσπαθείτε να δοκιμάσετε το φαγητό του δρόμου, κοιτάξτε τις συνθήκες μαγειρέματος και νερού και επιλέξτε μόνο μαγειρεμένο φαγητό. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι μαγειρεμένο ακριβώς εκεί. Αποφύγετε τα άψητα τρόφιμα και τα λαχανικά (σαλάτες) καθώς και τα προ-κομμένα φρούτα από τους πάγκους των δρόμων και τα εστιατόρια.

Αλλά μην αφήσετε αυτό να σας σταματήσει από το να δοκιμάσετε την κουζίνα της Μαλαισίας! Μπορείτε να δοκιμάσετε καταπληκτική Μαλαισιανή (με ομοιότητες με την ινδονησιακή κουζίνα), κινεζική και ινδική κουζίνα εδώ. Φροντίστε να τα δοκιμάσετε όλα!

ΠΥΡΕΤΟΣ DENGUE

Ο πυρετός Dengue είναι μια τροπική ιογενής νόσος που οφείλεται σε κουνούπια και επικρατεί μια σχετικά μικρή ανησυχία, ακόμη και μεταξύ των ντόπιων, ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον πυρετό για να αποτραπεί η λήψη δαγκωμάτων κουνουπιών. Αν είστε στην πόλη, βάλτε το απωθητικό κουνουπιών αν πρόκειται να βγείτε έξω τα βράδια. Στα τροπικά δάση ή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε εντομοαπωθητικό και να φορέσετε τα κατάλληλα ρούχα για ν’ αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών. Εάν αναπτύξετε υψηλό πυρετό, μυϊκό πόνο, σοβαρούς πονοκεφάλους ή δερματικό εξάνθημα λίγες ημέρες μετά το τσίμπημα κουνουπιών συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Η κατοχή ναρκωτικών στην Μαλαισία τιμωρείται με θάνατο

ΜΕΤΡΗΤΑ, ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ, ΑΤΜ

Η πιστωτική κάρτα και η πρόσβαση σε ATM είναι πολύ εύκολες στη Μαλαισία. Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σε όλα τα εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Οι κωδικοί για ATM στη Μαλαισία έχουν έξι ψηφία. Αν η κάρτα ATM έχει τετραψήφιο κωδικό PIN, ελέγξτε με την τράπεζά σας για διεθνείς αναλήψεις. Σημειώστε ότι είναι σημαντικό να φέρετε μετρητά μαζί σας όταν βρίσκεστε στην Κουάλα Λουμπούρ. Τα κέντρα Χόκερ, το φαγητό του δρόμου, η Τσάιναταουν και οι υπαίθριες αγορές εξακολουθούν να δέχονται μόνο μετρητά.

ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ

Δεν χρειάζεται να δώσετε φιλοδώρημα και δεν είναι αναμενόμενο στη Μαλαισία. Το κόστος εξυπηρέτησης 10% συνήθως συμπεριλαμβάνεται ήδη στο λογαριασμό σε εστιατόρια και μπαρ.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Μπορείτε να παζαρέψετε περίπου 20% – 30% αν ψωνίζετε στην Τσάιναταουν, την κεντρική αγορά ή τις υπαίθριες αγορές. Η τιμολόγηση είναι σταθερή στην Κουάλα Λουμπούρ, ειδικά στα εμπορικά κέντρα ή σε περισσότερες περιοχές του κέντρου.

KL MAIN 3

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ – ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Εδώ είναι μια λίστα με τα μέρη που προτείνουμε να επισκεφτείτε στην Κουάλα Λουμπούρ:

  • Δίδυμοι Πύργοι Πετρόνας
  • Γέφυρα δίδυμων Πυργών Πετρόνας
  • Τσάιναταουν (Δρόμος Petaling )
  • Πύργος KL
  • Τζαμί του ομοσπονδιακού εδάφους (γνωστό και ως Masjid Wilayah Persekutuan)
  • Ναός Τhean Hou
  • Μαροκινή, Ισλαμική, βρετανική αποικιακή αρχιτεκτονική Mix στο κέντρο της KL
  • Σπήλαια Batu

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Είτε προσγειωθείτε στην KLIA είτε στην KLIA 2, μπορείτε να πάρετε το τρένο KLIA Express. Σταματά και στους δύο τερματικούς σταθμούς και είναι ο ταχύτερος δρόμος για την πόλη, αποφεύγοντας την περίφημη κυκλοφορία της πόλης KL. Το τρένο αναχωρεί κάθε 15 λεπτά και 20 λεπτά κατά τη διάρκεια των μέγιστων και μη αιχμής ωρών αντίστοιχα και απέχει μόλις 28 λεπτά με το αυτοκίνητο από την KL (κεντρικός σταθμός ). Μπορείτε εύκολα να μεταβείτε από το σταθμό του ξενοδοχείου στο ξενοδοχείο σας.

Τα ταξί είναι επίσης εύκολα διαθέσιμα από το αεροδρόμιο και χρειάζονται περίπου 45-60 λεπτά για την πόλη όταν οι δρόμοι είναι καθαροί. Να βεβαιωθείτε να πάρετε ταξί από το περίπτερο μέσα στην αίθουσα αφίξεων και να ζητήσετε το «οικονομικό ταξί» αλλιώς θα σας δοθεί μια λιμουζίνα σε πολύ υψηλότερη τιμή. Σημειώστε ότι το GrabCar είναι διαθέσιμο μόνο από το KLIA 2.

GRABCAR / ΤΑΞΙ

Το Grab, το αντίστοιχο της Uber στη Νοτιοανατολική Ασία, είναι τέλειο για χρήση στην Κουάλα Λουμπούρ και για πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις στη Μαλαισία. Όλες οι διαδρομές μπορούν να πληρωθούν με πιστωτική κάρτα μέσω της εφαρμογής ή μετρητών που καταβάλλονται απευθείας στον οδηγό. Σίγουρα συνιστούμε να πάρετε GrabCar αντί τα ταξί.

Αν πρέπει να πάρετε ταξί, να ξέρετε ότι πολλά δεν ακολουθούν τον μετρητή, ζητώντας  “ναύλα”. Το ναύλο είναι συνήθως εξωφρενικό και εναπόκειται σ’εσάς να το παζαρέψετε ή να επιμένετε να σας χρεώσουν σύμφωνα με τον μετρητή. Ωστόσο, αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν βρίσκεστε σε μια πολύ τουριστική περιοχή, όταν είναι ώρα αιχμής ή όταν βρέχει χωρίς πολλές άλλες επιλογές μεταφοράς.

LRT, MRT ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Υπάρχει το LRT, το MRT και ο σιδηρόδρομος κάνοντας δρομολογια μέσα στην πόλη. Όλα είναι άνετα, κλιματιζόμενα και λειτουργούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο σιδηρόδρομος είναι ένα αναβαθμισμένο τρένο που κάνει ένα μικρό γύρω από το κέντρο της KL, ενώ το MRT και το LRT σας μεταφέρει πιο έξω (συμπεριλαμβανομένων των σπηλιών Batu).

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ HOP-ON HOP-OFF

Υπάρχει επίσης το λεωφορείο Hop-on Hop-off που λειτουργεί κάθε 20-30 λεπτά, για να επισκεφθείτε σημεία γύρω από την KL. Είναι λίγο ακριβό για ένα 24ωρο εισιτήριο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να μην προλάβετε να επισκεφθείτε όλα τα μέρη μέσα σε μια μέρα.  Μπορείτε να ελέγξετε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό εδώ ως μια άλλη επιλογή μεταφοράς.

KL MAIN

ΕΘΙΜΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΙΣΙΑ

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Μερικές γυναίκες μπορεί να προτιμούν να απέχουν από χειραψία με τους άνδρες. Και μερικοί άνδρες ίσως προτιμούν να απέχουν από χειραψία με τις γυναίκες. Ως επισκέπτης στη χώρα, είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιος μπορεί να προτιμήσει ένα πιο συντηρητικό χαιρετισμό και ποιος θα είναι ανοιχτός για την πιο καθολική χειραψία. Αν δεν είστε βέβαιοι και δεν θέλετε να σας προσβάλουν, το καλύτερο είναι να περιμένετε για μια στιγμή για να δείτε αν οι ομόλογοί σας προσφέρουν χειραψία. Αν δεν προσφέρουν, μπορείτε να γνέψετε ως χαιρετισμό.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΝΤΥΣΙΜΟ

Η Μαλαισία είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμανική χώρα και οι επισκέπτες είναι καλό να ντύνονται πιο συντηρητικά – καλύπτοντας τους ώμους σας και MIDI φούστες ή παντελόνια. Αυτό συνιστάται ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές ή στην ανατολική ακτή της Μαλαισίας. Αλλά στην KL και στις άλλες μεγαλύτερες πόλεις, είναι πολύ πιο φιλελεύθερα και μπορείτε να φοράτε σορτς, ή ό,τι φοράτε συνήθως όταν ταξιδεύετε.

ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ

Αν και είναι φιλελεύθερα στην KL και στις μεγαλύτερες πόλεις, υπάρχει ακόμα η κατανόηση του να διατηρείτε λίγο μετριοπαθή και να σέβεστε την πιο συντηρητική κουλτούρα γύρω σας. Οι δημόσιες επιδείξεις στοργής είναι εντάξει αν κρατούν τα χέρια, μια αγκαλιά ή ένα γρήγορο φιλί, αλλά οτιδήποτε περισσότερο από αυτό μπορεί να δείχνει ασέβεια.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ

Αυτό είναι συνήθως ασιατική κουλτούρα. Είναι ευγενικό να απευθύνεστε στους ηλικιωμένους ως “θεία” ή “θείο” είτε είναι οι γονείς του φίλου σου είτε ένας καταστηματάρχης. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι όντως ηλικιωμένοι (όπως στα μέσα του ‘ 50 ή του ‘ 60) πριν αρχίσετε να τους καλείτε “θεία” ή “θείο” για να μην τους προσβάλετε!

ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΑΣ

Αυτό είναι επίσης συνήθως μία ασιατική κουλτούρα. Βγάλτε τα παπούτσια σας πριν εισέλθετε σε σπίτι της Σιγκαπούρης. Τα υποδήματα συνήθως μένουν έξω από την μπροστινή πόρτα. Αν δεν είστε βέβαιοι, ρωτήστε μόνο τον οικοδεσπότη σας. Είναι σημαντικό να βγάλετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε σε ναούς και τζαμιά.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΤΖΑΜΙΑ

Τα τζαμιά στην KL είναι εκπληκτικά και είναι καλό να τα συμπεριλάβετε στην λίστα σας. Μπορεί να υπάρχει λίγη παρανόηση όταν πρόκειται για την επίσκεψη σε τζαμιά στη Μαλαισία. Τα περισσότερα τζαμιά είναι ανοικτά και καλωσορίζουν τους επισκέπτες. Οι γυναίκες που επισκέπτονται τζαμιά χρειάζεται να καλύπτουν πλήρως τους καρπούς και τους αστραγάλους (σε μη διαφανή υφάσματα) καθώς και να φορούν μια μαντίλα.  Πολλά τζαμιά δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να φορούν παντελόνια. Οι άνδρες χρειάζεται να φορούν παντελόνια και τουλάχιστον κοντά μανίκια. Μερικά τζαμιά έχουν ρόμπες που μπορείτε να φορέσετε πάνω από τα ρούχα σας, αν δεν είστε κατάλληλα ντυμένοι.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΡΑΜΑΖΑΝΙΟΥ

Το Ραμαζάνι παρατηρείται ευρέως σε όλη τη Μαλαισία. Ωστόσο, οι μη Μουσουλμάνοι δεν αναμένεται ν’ ακολουθήσουν τη νηστεία. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα και επιχειρήσεις είναι ανοικτά αν και οι οδηγοί ταξί και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων μπορεί να σταματήσουν για λίγο. Προσέξτε να ντυθείτε λίγο πιο συντηρητικά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού από σεβασμό.

Travel the World with Us

Η γνώμη σας μετράει, στείλτε μας τα σχόλια σας για βελτίωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *