Advertisements

Τα 6 καλύτερα οδικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο

“Τα 6 καλύτερα οδικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο” δημοσιεύτηκε στο roughguides.com.

Υπάρχει κάτι στο οδικό ταξίδι που δημιουργεί μια έντονη διέγερση. Η «καρδιά είναι στο στόμα», διασκεδαστικό-σαν συγκίνηση. Και δεν έχει σημασία ο προορισμός, ένα οδικό ταξίδι ξεδιπλώνεται με τον ίδιο, ανερχόμενο ρυθμό. Οι πίσω δρόμοι ακολουθούν (όπου είναι δυνατόν), οι σταθμοί εξυπηρέτησης αποφεύγονται (με κάθε κόστος) και η ύπαιθρος φλερτάρει με τον ίδιο ρυθμό σαν ένα ροκ τραγούδι (status quo). Αν έχετε ρόδες – είτε πρόκειται για αυτοκίνητο, ποδήλατο ή τροχόσπιτο – αυτά είναι τα μόνα 6 καλύτερα οδικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξετάσετε αυτό το καλοκαίρι.

1. Βόρεια Ακτή 500 Σκωτίας

Τα 6 καλύτερα οδικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αυτή η διαδρομή, 805 χιλιομέτρων, είναι μια από τις καλύτερες των Σκωτσέζων. Ξεκινώντας την ακτή από το Inverness και το Black Isle, πέρα από τις ακτές του Caithness, του Sutherland και του Wester Ross, προσφέρει μυστήρια ερείπια, άγρια μονοπάτια, κάστρα, αμμουδιές, μικροσκοπικές ψαρόβαρκες και αποστακτήρια για ουίσκι.

Κατά τη διαδρομή, ο δρόμος γίνεται μια συμφωνία, ξεκινώντας μέσα από τα χωριά της Ανατολικής Ακτής του Dornoch και Wick προς την Aultbea, το Poolewe και το Gairloch στην άγρια δυτική ακτή. Εδώ, φτάνει σε ένα κρεσέντο κάτω από τις απόρθητες κορυφές του Loch Maree.

Τέλος, ο δρόμος φτάνει την λαμπρή Bealach na Bà η οποία διέρχεται πάνω και πέρα από τη χερσόνησο Applecross σαν ένα κομμάτι γιγάντιου σπαγγέτι.

Καλύτερο για: Απόδραση από την αστική ζωή και απροσδόκητες κυκλοφοριακές συμφορήσεις
Διάρκεια: 4-7 μέρες
Τι να ξέρετε: Οι επιλογές διαμονής είναι λίγες και πολύ μακριά, οπότε κάντε κράτηση εκ των προτέρων.

2.  Μέσα από τα καλύτερα του Yorkshire

Τα 6 καλύτερα οδικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Yorkshire, οι δρόμοι κινούνται από τους βάλτους στις κοιλάδες μέσα από αιώνες σκοτεινής μεσαιωνικής ιστορίας.

Εδώ, ο συνδυασμός των δρόμων Α και Β δημιουργεί μια αλυσίδα μεταξύ των πιο όμορφων χωριών και καταρρακτών στη βόρεια Αγγλία. Καθώς οδεύετε μέσα από τα χωράφια πάνω από το πέρασμα του Buttertubs στο Wensleydale μέχρι το Swaledale, ο δρόμος γυρίζει και μετατρέπεται σαν φίδι.

Στη συνέχεια, κατά μήκος της κοιλάδας δοκιμάστε το αγαπημένο τυρί του Wallace and Gromit στο κέντρο επισκεπτών του Wensleydale Creamery στο Hawes πριν ξαναεπιστρέψετε στο σημείο εκκίνησης μέσω του Jervaulx Abbey.

Στο τέλος μιας μεγάλης μέρας οδήγησης, δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από μια μπύρα στο ζυθοποιείο Masham. Το καλωσόρισμα εδώ είναι ζεστό, οι άνθρωποι φιλικοί, τα γύρω τοπία άγρια, και οι μπύρες δυνατές.

Καλύτερο για:  Λάτρεις της μπύρας και του τυριού.
Διάρκεια: 3 ημέρες.
Τί να ξέρετε: το Yorkshire Dales είναι μαγνήτης για τα τουριστικά λεωφορεία και ο χώρος στάθμευσης μπορεί να προκαλέσει μεγάλους πονοκεφάλους.

3. Ο Ατλαντικός αυτοκινητόδρομος της νοτιοδυτικής Αγγλίας

Τα 6 καλύτερα οδικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μια ιστορική κορδέλα ασφάλτου και θαλάσσιας ιστορίας, αυτός ο δρόμος 275km έχει την άγρια ομορφιά που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της νοτιοδυτικής Αγγλίας: όλα έχουν να κάνουν με τη μεγάλη θέα.

Ανάμεσα σε χωράφια κριθαριού και μια σειρά από κολπίσκους και παραλίες, ο Α39 από το Bridgewater μέχρι το Bude είναι ένα μαγικό κονσέρτο που ξεδιπλώνεται κατά μήκος της ακτής Devon και Cornish.

Σταματήστε στο εθνικό πάρκο Exmoor για πεζοπορίες στους λόφους, πριν οδηγήσετε νότια στο Barnstaple μέσα από τις περιοχές του Bude (για σέρφινγκ), το Padstow (για θαλασσινά) και το Newquay (για πάρτι το Σαββατοκύριακο). Μετά θα φτάσετε στο «τέλος του κόσμου» το Cornish – οι ναυτικοί κάποτε νόμιζαν ότι ήταν το τέλος του κόσμου.

Καλύτερο για: Σέρφερς και επίδοξους χίπηδες.
Διάρκεια: 4-5 ημέρες.
Τί να ξέρετε: Το όνομα είναι λίγο απάτη. Η διαδρομή σας ταξιδεύει στην ενδοχώρα για μεγάλο μέρος της Cornwall, φτάνοντας στο Newquay.  Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό το ταξίδι είναι σε ένα τροχόσπιτο VW με μια σανίδα δεμένη στην οροφή.

4. Παράκτιος Δρόμος της Βόρειας Ιρλανδίας

ir 4

Σχεδιάστε ένα ταξίδι γύρω από την Ιρλανδική Ακτή και δεν θα το μετανιώσετε. Υπάρχει μια υπνωτική ποιότητα σε αυτή τη διαδρομή των 195km από το Belfast στο Londonderry.

Πρώτα περάστε από το μονοπάτι των βράχων του Gobbins, ένα μονοπάτι που σμιλεύτηκε από βασάλτη πέτρα με σφυριά και βασικά εργαλεία. Βόρεια του Belfast, περνάει ένα μονοπάτι μέσα από σπηλιές, πάνω γέφυρες και κάτω απότομες σταγόνες. Μετά από επένδυση £7.500.000, η διαδρομή ξανάνοιξε το 2015 – μετά από 65 χρόνια.

Καθώς το ταξίδι συνεχίζεται, οι ιστορίες, τόσο αρχαίες όσο και σύγχρονες, θα σας μαγέψουν. Να κατευθυνθείτε στο Antrim για να δείτε τους σκοτεινούς φράκτες, ένα φυσικό φαινόμενο όπου γυρίστηκε το έργο Game of Thrones, ενώ μην παραλείψετε να σταματήσετε στο λιμάνι Ballintoy (επίσης ένα άλλο GoT).

Θαυμάστε με δέος τους 40.000 πολυγωνικούς σχηματισμούς  στο Giants Causeway, και μετά σταματήστε στο παλιό αποστακτήριο του Bushmills για ένα Ιρλανδικό ουίσκι.

Η ελευθερία σε ένα οδικό ταξίδι σαν αυτό, περιορίζεται μόνο από το πόσο μακριά σας πάει η φαντασία σας. Μετά το Londonderry, ο δρόμος συνεχίζει στο Enniskillen, Sligo και Galway, ίσως μέχρι το Δουβλίνο. Απλά πατήστε το γκάζι, κατεβάστε το παράθυρο και συνεχίστε να οδηγείτε.

Καλύτερο για: Λάτρεις ερωτικών ιστοριών και ονειροπόλους.
Διάρκεια: 3-5 ημέρες.
Τί να ξέρετε: Το Rathlin, το μόνο κατοικημένο παράκτιο νησί της Βόρειας Ιρλανδίας, βρίσκεται περίπου στη μέση της διαδρομής και φιλοξενεί διάφορα είδη πουλιών καταστώντας το ιδανικό για τους παρατηρητές πουλιών.

5. Ο δρόμος για τα Νησιά της Σκωτίας

Τα 6 καλύτερα οδικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αυτή η γραφική διαδρομή των 74 χιλιομέτρων από το Fort William προς το Mallaig έχει κάτι παράξενο, σαν να είναι η επιστροφή πίσω στο χρόνο. Κάθε βουνό και λίμνη λέει μια ιστορία και τα φαντάσματα των Ιακωβιτών και Βικτωριανής εποχής δεν είναι ποτέ μακριά.

Στο Οχυρό William ρέει το κανάλι της Caledonian, που κατασκευάστηκε για το εμπόριο. Μετά από το Loch Eil βρίσκεται το μνημείο Glenfinnan, όπου ο Bonnie Prince Charlie ξεκίνησε την προσφορά του για το στέμμα το 1745. Μετά έρχεται η σιδηροδρομική γραμμή του δυτικού Highland, ενός από τα μεγάλα σιδηροδρομικά ταξίδια του κόσμου.

Ξεκινήστε από τις σκιές της πιο δελεαστικής κορυφής του Ηνωμένου Βασιλείου, Ben Nevis, και κατευθυνθείτε δυτικά διασχίζοντας μια σειρά από τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν για ταινίες – η γέφυρα Glenfinnan Viaduct, διάσημη για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στις ταινίες του Χάρι Πότερ και η παραλία Camusdarach στο Arisaig, όπου γυρίστηκε η κλασική ταινία Τοπικός Ήρωας του Bill Forsyth.

Κοντά στο τέλος του ταξιδιού, η Loch Morar, η βαθύτερη λίμνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα σας χαρίσει εκπληκτική θέα.

Καλύτερο για: Λάτρεις της Ιστορίας και οπαδούς του Χάρι Πότερ.
Διάρκεια: 2-3 ημέρες.
Τί να ξέρετε: Οι Daniel Radcliffe, Emma Watson and JK Rowling έμειναν στο Κάστρο Inverlochy

6. Κυνηγήστε τους Ουαλούς δράκους πάνω από το πέρασμα του Mαύρου Bουνού

black 6

Το πιο σύντομο οδικό ταξίδι, αυτός ο επικός ορεινός δρόμος δείχνει τα εντυπωσιακά τοπία του Brecon Beacons και την απαράμιλλη θέα της κοιλάδας Tywi.

Οδηγείστε μεταξύ της Llandovery στο Βορρά, διασχίζοντας τα εξογκώματα του Δράκου του Pont Aber και του Herbert, περνώντας από viewpoints, πριν φτάσετε στο χωριό GwaunCaeGurwen. Χάρη στον πρώην οικοδεσπότη του BBC Τζέρεμι Κλάρκσον, είναι επίσης γνωστός και ως ο δρόμος Top Gear και είναι τρομερά δημοφιλής στους test-drivers.

Καλύτερο για: Οπαδούς του Top Gear
Διάρκεια: Μια μέρα, αν και είναι πολύ καλύτερο να επεκτείνετε το ταξίδι σας και να μείνετε στην περιοχή Brecon Beacons για τουλάχιστον 48 ώρες. Ο A470 συστήνεται ανεπιφύλακτα.
Τί να ξέρετε: Φροντίστε να πάρετε τη διαδρομή βορρά προς νότο.

Travel the World with Us

Η γνώμη σας μετράει, στείλτε μας τα σχόλια σας για βελτίωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *